Przejście do sekcji:
Ułatwienia dostępu
Ważne linki
Projekt współpracy „Rzuć wszystko, idź na grzyby!"
Współpraca z grzybami w tle
20 listopada złożyliśmy wniosek o przyznanie pomocy w ramach poddziałania 19.3 "Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Wnioskowana kwota wsparcia to blisko 222 000,00 zł. Wniosek jest konsekwencją zawartego w październiku porozumienia o wspólnej realizacji projektu współpracy między czterema partnerami: Stowarzyszeniem LGD Ziemia Wąbrzeska, LGD "Podgrodzie Toruńskie", Stowarzyszeniem LGD Ziem Dobrzyńskich Region Południe oraz Stowarzyszeniem LGD "Dolina Drwęcy". Umowa określa zasady i sposób realizacji krajowego projektu współpracy pt. „Rzuć wszystko, idź na grzyby! – przygotowanie i wydanie elektronicznego przewodnika i publikacji oraz wykonanie materiałów promocyjnych”.
Występujące na obszarze działania partnerów projektu zasoby naturalne, w szczególności bogactwo obszarów leśnych, w połączeniu z polskim "sportem" narodowym, jak zwykło się mawiać o grzybobraniu, nakreśliły zakres współpracy między lokalnymi grupami działania z wschodniej części województwa. Nie da się ukryć, że Polacy kochają zbierać grzyby. Schylanie się po wrześniowe podgrzybki i poszukiwanie świętego Grala polskich lasów - borowika szlachetnego - to nasze ulubione jesienne aktywności. Grzybobranie to nie tylko rodzaj hobby lub zajęcia rekreacyjnego, ale także forma pracy i źródło surowca dla przemysłu spożywczego.
Wykorzystanie innowacyjnych rozwiązań w ramach projektu pozwoli udowodnić, że nawet prastara działalność człowieka związana z pozyskiwaniem płodów runa leśnego umożliwia zastosowanie nowoczesnych, informatycznych rozwiązań. W ramach projektu współpracy przewidziano realizację zadań wspólnych oraz zadań własnych. Oś projektu stanowi wydanie elektronicznego przewodnika w formie aplikacji mobilnej dla telefonów komórkowych pod system operacyjny Android. W uzupełnieniu do aplikacji mobilnej wydany zostanie album grzybów w nakładzie 2000 szt. oraz powstanie 8 filmów kulinarnych związanych z wykorzystaniem grzybów w lokalnej kuchni. Uzupełnieniem do zadań wspólnych będą zadania własne realizowane przez każdego z partnerów. Aplikacja mobilna z wbudowanymi informacjami nawigacyjnymi zawierać będzie atlas grzybów oraz zaprezentuje cenne obiekty przyrodnicze. Zakłada się, że uzupełnieniem funkcjonalności będzie także tzw. dekalog dobrego grzybiarza, w którym zostaną zawarte najważniejsze zasady zbioru grzybów, w tym także aspekty związane z ochroną środowiska.
W ramach projektu przewidziano również wydanie albumu grzybów, które występują w lasach na obszarze działania partnerów projektu. Kolejnym zadaniem objętym wnioskiem o przyznanie pomocy jest produkcja 8 filmów kulinarnych związanych z wykorzystaniem grzybów z lokalnych lasów w miejscowej kuchni. Zakłada się, że po 2 filmy zostaną przygotowane na obszarze działania każdego z partnerów, a w filmach wystąpią miejscowi przedsiębiorcy z branży gastronomicznej lub przedstawicielki kół gospodyń wiejskich.
W ramach zadań własnych przewidziano realizację działań przez poszczególnych partnerów projektu - wydanie materiałów promocyjnych oraz przygotowanie filmu na potrzeby organizacji spotkań edukacyjnych.
Szerokie spectrum zadań przewidzianych do realizacji w ramach projektu współpracy ma na celu zwiększenie wykorzystania potencjału przestrzeni turystycznej, jak i popytu na produkty/usługi oferowane przez podmioty – lokalne firmy z branży gastronomicznej. Występujące na obszarze działania partnerów projektu zasoby przyrodnicze stanowią naturalny czynnik rozwoju turystyki. Wykorzystanie grzybów jako tematu przewodniego projektu w oprawce innowacyjnego produktu, jakim jest aplikacja, umożliwia z jednej strony promocję turystyki, natomiast równie ważnym aspektem jest umożliwienie spędzania w sposób aktywny wolnego czasu. Aktywizacja z wykorzystaniem elektronicznego przewodnika pozwoli na nowo odkryć zakątki miejscowych lasów zarówno przez mieszkańców, jak również turystów. Projekt ma także za zadanie podniesienie wiedzy na temat grzybów jadalnych występujących w lasach na obszarze działania partnerów. Zwiększy to świadomość zbieraczy grzybów i wpłynie na ochronę najniższego piętra lasu, dzięki zapobieganiu dewastowania grzybów trujących, będących częścią naturalnego ekosystemu runa leśnego.
Realizację projektu przewidziano na 2021 r.
"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
- autor: Katarzyna Sadowska - Kierownik Wdrażania LSR, data: 2020-11-23